Olvasnivaló

Jó szívvel ajánlom mindenkinek saját gondolataimat, s amit másoktól tanultam

TUDOD-E? HINNÉD-E? - a szeretetről

SZERETET - Te is ismered ezt a szót.

Akkor miért nem használod folyamatosan? Talán nem szereted a szóismétléseket. Az jó, mert a szeretetről nem is beszélni kell sokat, hanem megélni.

"A szeretet nem küzdelem, de mindig érdemes megküzdeni érte."...

HÁZASSÁG, PÁRKAPCSOLAT

"Az egyik ember legnagyobb esélye a másik ember."

A házasság (a párkapcsolat) sokat követelő intézmény - bátorság, kitartás, eltökéltség, bizalom, elköteleződés kell hozzá, jóhiszeműség a másikkal szemben...

AZ ÉLET NEM FŐPRÓBA

Ahányan vagyunk, annyiféle életet élünk. Lehet az életünk pazar, lehet irigylésre méltó, lehet eredményes, aktív, boldog, gondtalan, változatos, sikeres, hasznos. De lehet szürke vagy keserves, lehet nehéz, szegényes, vigasztalan, küzdelmes. Lehet átlagos - mint oly sokaknak - melynek során örömök, bánatok, sikerek, nehézségek váltogatják egymást. Mindenki a szebb, jobb, eredményesebb után áhítozik...

FELNŐTT ÉLET

Ez nem a 18. szülinapon kezdődik.

Olykor egy fiatalra mondhatjuk, hogy felnőttes. Máskor harminc körüliekre mondjuk, hogy még olyan gyerekesek...


STARTVONAL

Okos ember nem keresi a bajt magának. És te természetesen okos vagy.

Persze kellemetlen dolgok ennek ellenére is megtalálhatnak. Ezért aki tudatosan, felkészülten akar neki vágni a páros életnek, az jól teszi, ha végiggondol néhány szempontot. Olyanokat, amikről a "rózsaszínű felhőben" még nem akarsz elgondolkodni, vagy távolinak tartod, esetleg nem is tudhatsz róla még...

HA MÁR VÁLNI MUSZÁJ...

Senki, vagy legtöbbünk nem olyan párkapcsolatról álmodozik, aminek szakítás a vége.

Örökre, de legalábbis holtomiglan, holtodiglan szeretnénk párt választani. Odaképzeljük mögé a boldog, szeretetteljes, zökkenő mentesen működő családot. Élvezetes és eredményes munka után közös élmények, örömöket adó időtöltés, bomba jó nő feleség, szívdöglesztő férfi férj, s majd a világ legklasszabb gyerekei. Kinek kinek mi az ideális álmaiban.

Aztán jelentkeznek a közös élet tapasztalatai. És bizony néhány ponton eltérnek az ideálistól.

Elintézhetjük azzal, hogy csak véletlen volt, nem nagy ügy, hogy csak meg kell beszélni, vagy, hogy mindenkinek vannak hasonló tapasztalatai, másnak se jobb.

Remek gondolat, hogy beszéljük meg a nehézségeket. Igen, kell beszélni. A kommunikáció kulcskérdés a közös életben. Ha mindkét fél hajlandó szembenézni a problémával és beszélni róla - akkor is, ha esetleg nem érzi közösnek - akkor lehet remélni jó megoldást.

Ha olyasmiben van nézeteltérés közöttetek, amit azért elviselsz kis bosszúság árán, akkor is tovább tudtok lépni.

De mi van akkor, ha férjed, feleséged olyan dolgokban nem ért veled egyet, vagy ismétlődően úgy viselkedik, amit egy idő után már nem tudsz tolerálni?

Mi van akkor, ha nap, mint nap gyötrő veszekedések áldozatai vagytok mindketten? Mi van akkor, ha nincs már közös témátok? Mi van akkor, ha valamelyikőtök úgy érzi, hogy a másik nem törődik vele eléggé? Mi van akkor, ha már nem bízol meg társadban? Mi van, ha megcsalt a társad? Mi van, ha megcsaltad a társadat? Mi van akkor, ha bántjátok egymást? Akár kölcsönösen, akár egyik a másikat akár szóval, akár tettel?

Valamennyi kérdés olyan problémát vet fel, ami megoldás után kiált. Nagyon is természetes reakció, hogy megoldást keresünk. Lehet is, kell is!

Leggyakrabban felmerülő gondolat, hogy családon belül keresünk segítséget. Ez természetes, csak nem mindig célravezető. Ha a rokonok, barátok tanácsai nem vittek előbbre, akkor már igazán gondolkodj el azon, hogy szakemberhez fordulj!

A párkapcsolati tanácsadó szakember mindent meg fog tenni azért, hogy segítsen rendbe szedni a kapcsolatot, amennyiben magatok is ezt komolyan akarjátok, mert értékesnek tartjátok.

A korábban fölsorolt kérdések olyanok, melyekre lehet reménykeltő válaszokat adni.

Előfordulhat, hogy olyan problémát tártok fel a szakember előtt, amiről ő is azt gondolja, hogy már további szakmai segítség is szükséges. Akkor segít az odavezető út megtalálásában.

Ha azonban az derül ki, hogy bántalmazó, pláne súlyosan bántalmazó kapcsolatban élsz, ami tönkre teszi az életminőséget, megfoszt szabad gondolataid kifejezésre juttatásától, szabad akaratod gyakorlásától, félelemben tart, akkor abból a kapcsolatból ki kell lépni!!

Sokféle formája van a bántalmazásnak. Testi, lelki. Lehet, hogy nem is ismerted föl még, hogy ennek az elszenvedője vagy, hisz még nem ütött meg a társad. "Csak" naponta ellenőriz, utasít vagy kritizál, leértékel, az önbecsülésedet rendíti meg. Lelki terrort gyakorol. Dehát máskor meg olyan kedves tud lenni és néha még bocsánatot is kér. Ezért nem tud a bántalmazott nő vagy férfi gyakran kilépni segítség nélkül. A bántalmazó pedig nem nagyon akarja vagy tudja felelősségét belátni. Ez az az eset, amikor a szakember is felelősséggel csak azt tudja segíteni, hogy megszakítsátok az együttélést.

VAN JÓ MEGOLDÁS?

Se vele, se nélküle.

Mi a megoldás? Hogyan döntsek?

Szeretem, de már megőrjít. Már nem vagyok szerelmes belé, de hiányozna, ha nem látnám...