Olvasnivaló

Jó szívvel ajánlom mindenkinek saját gondolataimat, s amit másoktól tanultam.

Senki, vagy legtöbbünk nem olyan párkapcsolatról álmodozik, aminek szakítás a vége.

Örökre, de legalábbis holtomiglan, holtodiglan szeretnénk párt választani. Odaképzeljük mögé a boldog, szeretetteljes, zökkenő mentesen működő családot. Élvezetes és eredményes munka után közös élmények, örömöket adó időtöltés, bomba jó nő feleség, szívdöglesztő férfi férj, s majd a világ legklasszabb gyerekei. Kinek kinek mi az ideális álmaiban.

Aztán jelentkeznek a közös élet tapasztalatai. És bizony néhány ponton eltérnek az ideálistól.

Elintézhetjük azzal, hogy csak véletlen volt, nem nagy ügy, hogy csak meg kell beszélni, vagy, hogy mindenkinek vannak hasonló tapasztalatai, másnak se jobb.

Remek gondolat, hogy beszéljük meg a nehézségeket. Igen, kell beszélni. A kommunikáció kulcskérdés a közös életben. Ha mindkét fél hajlandó szembenézni a problémával és beszélni róla - akkor is, ha esetleg nem érzi közösnek - akkor lehet remélni jó megoldást.

Ha olyasmiben van nézeteltérés közöttetek, amit azért elviselsz kis bosszúság árán, akkor is tovább tudtok lépni.

De mi van akkor, ha férjed, feleséged olyan dolgokban nem ért veled egyet, vagy ismétlődően úgy viselkedik, amit egy idő után már nem tudsz tolerálni?

Mi van akkor, ha nap, mint nap gyötrő veszekedések áldozatai vagytok mindketten? Mi van akkor, ha nincs már közös témátok? Mi van akkor, ha valamelyikőtök úgy érzi, hogy a másik nem törődik vele eléggé? Mi van akkor, ha már nem bízol meg társadban? Mi van, ha megcsalt a társad? Mi van, ha megcsaltad a társadat? Mi van akkor, ha bántjátok egymást? Akár kölcsönösen, akár egyik a másikat akár szóval, akár tettel?

Valamennyi kérdés olyan problémát vet fel, ami megoldás után kiált. Nagyon is természetes reakció, hogy megoldást keresünk. Lehet is, kell is!

Leggyakrabban felmerülő gondolat, hogy családon belül keresünk segítséget. Ez természetes, csak nem mindig célravezető. Ha a rokonok, barátok tanácsai nem vittek előbbre, akkor már igazán gondolkodj el azon, hogy szakemberhez fordulj

A korábban fölsorolt kérdések olyanok, melyekre lehet reménykeltő válaszokat adni

Előfordulhat, hogy olyan problémát tártok fel a szakember előtt, amiről ő is azt gondolja, hogy már további szakmai segítség is szükséges. Akkor segít az odavezető út megtalálásában.

Ha azonban az derül ki, hogy bántalmazó, pláne súlyosan bántalmazó kapcsolatban élsz, ami tönkre teszi az életminőséget, megfoszt szabad gondolataid kifejezésre juttatásától, szabad akaratod gyakorlásától, félelemben tart, akkor abból a kapcsolatból ki kell lépni!!

Sokféle formája van a bántalmazásnak. Testi, lelki. Lehet, hogy nem is ismerted föl még, hogy ennek az elszenvedője vagy, hisz még nem ütött meg a társad. "Csak" naponta ellenőriz, utasít vagy kritizál, leértékel, az önbecsülésedet rendíti meg. Lelki terrort gyakorol. Dehát máskor meg olyan kedves tud lenni és néha még bocsánatot is kér. Ezért nem tud a bántalmazott nő vagy férfi gyakran kilépni segítség nélkül. A bántalmazó pedig nem nagyon akarja vagy tudja felelősségét belátni. Ez az az eset, amikor a szakember is felelősséggel csak azt tudja segíteni, hogy megszakítsátok az együttélést.