Olvasnivaló

Jó szívvel ajánlom mindenkinek saját gondolataimat, s amit másoktól tanultam.

TUDOD-E? HINNÉD-E? - a szeretetről

"A szeretet nem küzdelem, de mindig érdemes megküzdeni érte."

SZERETET - Te is ismered ezt a szót.

Akkor miért nem használod folyamatosan? Talán nem szereted a szóismétléseket. Az jó, mert a szeretetről nem is beszélni kell sokat, hanem megélni.

Szeretni sokféleképpen lehet, de leginkább úgy érdemes, hogy mindkét félnek jó legyen. Bántani is sokféleképpen lehet, de ha bántod a másikat, az előbb-utóbb neked is fájni fog.

Emlékszel még, hogy mi hozott össze a pároddal?

A szerelemnek biztos része volt benne, ugye? Akkor sorolni tudtad volna, hogy szereted a szeme színét, a hangját, az alakját, a nevetését vagy a komolyságát, a határozottságát, a humorát vagy a találékonyságát. A sor folytatható.

A párodnak ezek a tulajdonságai ma is megvannak. Akkor hova tűnt a szerelem?

A szerelem erős érzelmek uralta nem tudatos dolog, nem akaratlagos cselekvés. Az évek, évtizedek során óhatatlanul csendesednek az érzelmek, átalakulnak, mások jönnek.

Szokták mondani, hogy a szerelem átalakul szeretetté.

Én ezt másként gondolom, mert ha a szeretet szerelemből eredezne, akkor hogy szerethetném a gyerekemet, szülőmet, barátomat, tanítómat, tanítványomat? Akkor mi is ez?

A szeretet döntés következménye.

Meglepődtem, mikor először nyitotta rá valaki a szemem erre. Hosszan elgondolkodtam és beláttam, hogy ez tudatos magatartásforma, amiben az akaratnak szerepe van. Valami cselekvésre késztet, hogy olyat tegyek, ami a másiknak örömet szerez, segítséget nyújt, elismerést vagy támogatást ad. Nos, ez a magatartásforma a szeretet. Mindenkiben él szeretetvágy, ezt nem lehet kinőni. Ezért mindenki örömmel fogadja a felé irányuló szeretetet.

A szeretetem fejezem ki a másik iránt, ha:

  • türelmes vagyok vele
  • gyengéd, segítőkész vagyok vele
  • figyelmes vagyok vele
  • megbecsülöm, támogatója vagyok
  • megértem őt
  • hűséges vagyok hozzá, biztonságot teremtek neki.

A szeretet tehát elköteleződés is. Én döntök róla.

A szeretet segít szembenézni a problémákkal, mert felelősségteljes, beismeri a hibákat és tud bocsánatot kérni attól, aki felé szeretettel fordul.